Schulden zijn er in vele vormen en maten, zelfs 80% van alle mensen die in Nederland wonen hebben een schuld. Het punt van schulden is dat de schulden er verschillen van zowel hoogte en rente percentages. The meest voorkomende schulden zijn natuurlijk de studieschuld en de hypotheek, maar verder valt ook roodstand en kopen op afbetaling onder schuld. In totaal vallen alle schulden onder drie categorie├źn, deze categorie├źn zijn Hypothekeren Lening, Doorlopend Krediet en Persoonlijke Lening. In dit gedeelte zal ik het hebben over het Doorlopend Krediet en de Persoonlijke Lening.
Doorlopend Krediet
Een doorlopend krediet is een krediet dat, zoals het al zegt, doorlopend is. Een doorlopend krediet heeft twee verschillende factoren vergeleken met een persoonlijke lening. De twee verschillende factoren zijn rente en de opname. Bij een doorlopend krediet heeft u een bestedingsruimte bedrag, dit houdt in dat als u bijvoorbeeld een bedrag heeft geleend van 20.000 euro maar u hebt al 5.000 euro afgelost dat u de 5.000 euro ook weer vrijblijvend mag opnemen. Deze leningsvorm biedt u veel vrijheid aangezien in mindere tijden u meer kunt opnemen, maar helaas geld dat ook voor de bank. Het grote voordeel van de bank is dat uw rente variabel is, waardoor zij de rente mogen verhogen of verlagen. Hierdoor kunt u op de eerste jaar misschien 4% rente betalen maar volgende jaar zou dat 8% kunnen zijn. Het meest voorkomende doorlopend krediet is Roodstand, hiervoor betaalt u algemeen rond de 12% rente op jaarbasis. Het doorlopende krediet is de meest voorkomende optie maar over het algemeen ook het lastigst om van af te komen, en bied in principe de minste zekerheid zowel over aflossen als rente betalingen.
Persoonlijke Lening
Het grote verschil tussen een doorlopend krediet en persoonlijke lening is dat een aflossingstermijn is vastgesteld en een vast rente percentage. Als u bijvoorbeeld een bedrag van 20.000 euro leent maakt u van tevoren met een bank een afspraak over een vast rente percentage en looptijd. Hierdoor heeft u een vaste aflossing per maand en weet u dat u bijvoorbeeld over 10 jaar klaar bent met afbetalen. Vervolgens mag u ook na 2/3 van de besproken termijn vrijblijvend aflossen buiten het maandelijks bedrag om. Hierdoor kunt u in de laatste periode versneld aflossen, maar niet opnemen. De persoonlijke lening geeft u veel meer zekerheid en stabiliteit.
Bewindvoering Vitaal zal in meeste gevallen adviseren om een persoonlijke lening af te sluiten. Voornamelijk door de zekerheid en stabiliteit, hierdoor krijgt u persoonlijke rust maar ook binnen het huishouden. Tevens bied het ook gemak met budgetteringen. In sommige kleine gevallen zullen wij een doorlopend krediet adviseren maar alleen als u een veelbelovend verzekerd toekomstperspectief heeft. De meeste gevallen die wij zijn tegengekomen voor ons bewindvoerding in regio Almelo zijn voornamelijk veroorzaakt door doorlopende kredieten. Heeft u problemen met uw financieen neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij kunnen u persoonlijk advies geven over uw situatie.