Wanneer u onder bewind komt te staan zullen verscheidenen zaken voor u veranderen. Wij hebben op een rijtje gezet wat het voor u betekend om onder bewind te komen, maar ook natuurlijk de reden hiervoor.

Veranderingen

De reden dat mensen onder bewind komen te staan heeft vaak verscheidenen redenen. Dit kan komen door opgelopen schulden, maar bijvoorbeeld ook dat de persoon zelf moeite heeft met de eigen financiën te regelen. Hierdoor zal elke persoon, zowel door de bewindvoerder als de rechtbank, individueel bekeken worden. Voor iedereen is er een andere aanpak. Het grote verschil van uw eigen financiën beheren of dat een bewindvoerder dat doet is de bewindvoerder ook goederen van u onder bewind kan stellen. Hierdoor zult u niet als enige meer over uw eigen financiën beschikken, maar wordt dat dus gezamenlijk gedaan. U blijft wel handelingsbekwaam, hierdoor kunt u nog steeds gedeeltelijk zelf kiezen waar u uw geld aan spendeert.

Wat wordt er onder bewind gesteld?

De bewindvoerder kan een aantal goederen onder bewind stellen, hierbij kunt u denken aan uw spaar rekening of uw auto. In principe wordt uw bankrekening altijd onder bewind gesteld, dit is vrij logisch want het gaat natuurlijk om het financiële plaatje. Theoretisch kunnen ook meubilair onder bewind gesteld worden of uw huis, dit zal natuurlijk met u besproken worden en hangt af van de problematiek. De kanton rechter zal hierover beslissen.

Wanneer komt u uit bewind?

Bewindvoering zal duren tot u weer zelfstandig uw eigen financiën kan beheren. Dit is natuurlijk per persoon afhankelijk, sommige personen komen in principe niet uit bewindvoering. Hierbij kunt u denken aan mensen met een mentale handicap die blijvend is. Voor andere mensen is het juist om een richting aan te geven hoe financiën het best beheerd kunnen worden. Wij willen graag een toekomst perspectief bieden aan de mensen, en willen hierdoor juist dat u zo snel mogelijk weer op eigen benen kan staan.
Wilt u graag meer weten over de situatie in Nederland dan kunt u hier klikken.